Een natriumarm-, zoutarm- of zoutloos dieet wordt voorgeschreven als iemand last heeft van zijn hart, verhoogde bloeddruk of bijvoorbeeld een nierziekte. Natrium zorgt ervoor dat er vocht wordt vastgehouden. Als het lichaam dus meer vocht moet verplaatsen kan dit slecht zijn voor je hart, omdat het hart met een hogere druk moet pompen. Een zoutloos of natriumarm dieet heeft geen zin om af te vallen. Het enige wat er gebeurt is dat je minder vocht vasthoudt, maar je verliest geen vet erdoor.
Het zout in voeding kun je beperken door geen voedingsmiddelen te eten die zout bevatten en geen extra zout meer toe te voegen aan het eten. Dit is in de praktijk moeilijker dan het lijkt. In bijna alle levensmiddelen zit namelijk zout. Zo zit er in brood zout, maar ook in melk of kaas.
Het menselijk lichaam heeft zo’n 1000 tot 2000 mg zout nodig per dag. Gemiddeld eet een mens minstens vijf keer zoveel zout. Het meeste van dit zout krijgen we binnen via voedingsmiddelen, maar een deel voegen wij zelf toe: zout op de patat of op een ei. Mensen hebben dan vaak ook de veronderstelling dat wanneer het zout wordt weggelaten, de gerechten flauw worden. Hier zijn alternatieven voor. Zo kunnen er kruiden en specerijen worden toegevoegd aan het eten. Hierbij kun je denken aan bieslook of knoflook, maar ook aan kaneel, paprika, nootmuskaat, peper of chilipoeder.
Verder is er speciaal natriumarm brood te verkrijgen. In dit brood zit slechts 15 mg natrium. Ter vergelijking: in een normale boterham zit 200 mg per snee. Ook is er natriumarme kaas op de markt. Bij vlees kun je beter de gezouten vleeswaren laten staan en kiezen voor bijvoorbeeld kalkoen- of kipfilet of een plakje rosbief. Fruit mag gewoon gegeten worden.
Als je last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere klachten hebt en wilt beginnen met een zoutarm dieet is het het beste om dit te overleggen met je huisarts. Samen kan er dan, eventueel met een diëtiste, gekeken worden welke hoeveelheid natrium geschikt is voor jouw lichaam en op welke manier jij de zoutinname kan beperken.