Zone dieet

Het zone dieet is bedacht door dokter Barry Sears. Het dieet heeft in eerste instantie niet de bedoeling om gewicht te verliezen. De bedoeling van Barry Sears is vooral dat mensen zich er van bewust worden dat voeding bedoeld is om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen en niet omdat je zin hebt in iets lekkers.

Bij dit dieet kun je veel dingen blijven eten, zolang je je maar houdt aan de juiste verhoudingen. Het is de bedoeling om iedere dag 3 maaltijden en 2 tussendoortjes te eten. De verhouding koolhydraten, proteïnen en vetten hoort altijd 40:30:30 te zijn. Door je aan deze verhouding te houden, blijft de insuline waarde in je lichaam op de juiste hoogte, waardoor je lichaam vet beter kan verbranden. Ook zal het hongergevoel afnemen.
Maximaal 25% van de ingenomen koolhydraten mag bestaan uit pasta, brood en aardappelen. Ook is het de bedoeling dat er geen cafeïne wordt genuttigd. Tevens raad dokter Barry Sears aan om naast het dieet omega-3 visolie supplementen in te nemen.

Hiernaast is het de bedoeling dat er wordt bewogen. Om het dieet zo goed mogelijk te laten slagen moeten de spieren getraind worden en daarnaast moet er gewerkt worden aan het uithoudingsvermogen.

Het is bewezen dat dit dieet werkt. De eerste twee weken wordt er veel vocht verloren en valt men 2 tot 3 kilo af. Daarna zal men een pond tot een kilo per week afvallen. Toch is er kritiek op het dieet. Voedingsdeskundigen vinden dat men met het dieet te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Het gevolg van dit dieet op lange termijn is nog niet bekend. Daar komt nog bij dat het erg moeilijk te volgen is, doordat er constant op de verhoudingen gelet moet worden.