Het steentijddieet is meer bedoeld als een eetgewoonte dan als een dieet. Je zult je dan ook gedurende lange tijd aan dit dieet moeten houden om af te vallen. Het dieet is uitgevonden door Rob Koetsier. Hij is vrijwilliger in archeologisch themapark Archeon. Rob kreeg toen een idee. De eetgewoonten van de mens zijn sinds de steentijd heel snel veranderd, maar is de mens zelf ook zo snel veranderd dat hij deze verandering van eetgewoonten aankan?
In de steentijd at men enkel wat er voorhanden was. Pas na de steentijd kwam de landbouw op gang en produceerden we meer verschillende dingen. Zo kwamen er granen en aardappels maar ook alcohol en suiker. Door de snelle koolhydraten in de producten stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Je lichaam kan maar een deel van de suikers verbranden en voor de rest zal hij een opslagplaats zoeken. Dit doet hij door ze om te zetten in vetcellen.
De mensen in de steentijd daarentegen aten vooral vlees, vis, noten, eieren, vruchten en groenten. Bij het steentijddieet is het daarom ook de bedoeling om de snelle koolhydraten te laten staan. Zo eet je ’s avonds geen aardappels of brood meer. Het gevolg hiervan is dat je minder honger zult hebben, omdat normaal gesproken je bloedsuikerspiegel snel stijgt na zulke voedingsmiddelen, maar daarna ook weer snel daalt en daarom opnieuw honger veroorzaakt.
Mocht je bij het steentijddieet tussendoor zin krijgen om te snoepen, dan kun je dat het beste doen in de vorm van noten of rozijnen. Het is een simpel dieet, je hoeft geen calorieën te tellen en niet te letten op je porties. Het enige waar je op hoeft te letten zijn de koolhydraten in je voeding.
Rob Koetsier had besloten zelf zijn theorie uit te testen. Door enkel de snelle koolhydraten weg te laten, viel hij in een jaar tijd 19 kilo af. Dat is zo’n anderhalf kilo per maand.