Sapkuur

Een sapkuur duurt gemiddeld 7 dagen, maar mocht je het vol kunnen houden, dan kun je het verlengen tot maximaal 10 dagen. Het wordt aangeraden niet vaker dan 2 keer per jaar een sapkuur te doen. Tijdens een sapkuur eet je geen vast voedsel meer, maar nuttig je alleen nog fruit of groentesap.

Tijdens de sapkuur reinigt je lichaam zichzelf. Het verteringssysteem krijgt rust en je lichaam ontdoet zichzelf van opgeslagen afvalstoffen. Omdat je volop fruit- en groentesap drinkt en zo veel vitamines en mineralen binnenkrijgt, zul je niet snel een tekort krijgen. Je krijgt wel plantaardige koolhydraten binnen. Hierdoor wordt het vet in je lichaam op een geleidelijke manier afgebroken. Na dag 3 of 4 kan je je erg beroerd gaan voelen. Dit komt doordat de gifstoffen die opgeslagen waren in je lichaam weer los komen en in je bloed terecht komen. Pas daarna worden ze uitgescheiden via urine of ontlasting.

Een sapkuur is goed vol te houden omdat je geen hongergevoel zult ervaren. Je hebt natuurlijk wel zin in vast voedsel. Als standaard kun je aanhouden dat je ongeveer één tot anderhalf liter fruitsap en dezelfde hoeveelheid groentesap drinkt. Hiernaast mag je mineraalwater of kruidenthee drinken. Het is niet de bedoeling dat je frisdrank, koffie of gewone thee drinkt. Ook is roken of alcohol consumptie uit den boze.

Het sap kun je zelf klaarmaken met een keukenmachine. Hiervoor mag je alle soorten vruchten gebruiken. Voor groentesap kun je spinazie, sla, bieten, wortels, andijvie of witte kool gebruiken. Als dit te veel werk is kun je natuurlijk ook bij de natuurwinkel groente- of fruitsap kopen. Let er wel op dat er geen suiker is toegevoegd.

Tijdens de sapkuur val je enkele kilo’s af. Dit is voornamelijk het vocht dat je verliest. Hierdoor zul je na de sapkuur al snel weer op je oude gewicht zijn. Hierdoor is de sapkuur niet geschikt als dieetmethode. De sapkuur is enkel geschikt om je lichaam te reinigen. Het wordt aangeraden in de dagen dat je de sapkuur volgt het rustig aan te doen en op tijd naar bed te gaan.