Montignac dieet

Het Montignac dieet is een afvalmethode die is bedacht door de Fransman Michel Montignac. Zijn filosofie is wezenlijk anders dan die van de meeste andere dieetgoeroes, bijvoorbeeld doordat Montignac claimt dat het niet nodig is om op calorieën te letten als je af wilt vallen.

Hoe werkt het Montignac dieet?

Dit dieet gaat voornamelijk uit van een aantal basisregels en -aannames; als je je hieraan houdt staat volgens Montignac niets in de weg om verantwoord gewicht te verliezen, en gezond afvallen is een essentieel principe dat door Montignac in veel diëten achterwege gelaten wordt.
De belangrijkste richtlijnen van Montignac luiden als volgt:

  • Koolhydraten en vetten moeten in maaltijden niet worden gecombineerd
  • In iedere maaltijd moet een grote hoeveelheid voedingsvezels aanwezig zijn
  • De consumptie van vet moet laag blijven, en van de vetten die wel worden gegeten moeten zoveel mogelijk verzadigde vetten zitten, en vetten met Omega-3 vetten zoals die vaak te vinden zijn in verse vis.
  • Er moet geen focus liggen op het aantal calorieën in een maaltijd
  • Er moet per dag een goed evenwicht zijn in het voedingspatroon

Montignac recepten

Wat moet je nou precies eten als je het Montignac-dieet volgt? Montignac ziet zijn afvalmethode graag opgedeeld in twee fasen: in fase I moet er zo worden gegeten dat een bepaald streefgewicht wordt bereikt. Dit kan bijvoorbeeld door bij het ontbijt alleen volkorenbrood en bruinbrood te eten, magere yoghurt en magere kwark (dus niet halfvol of vol), en beleg zonder toegevoegde suikers. Als het streefgewicht is bereikt kan er worden overgegaan naar fase II. Meestal is dit na ongeveer 2 tot 3 maanden. In fase II kan in feite alles worden gegeten, zolang je je houdt aan de bovenstaande lijst regels.

Voor veel mensen is deze afvalmethode een grote hulp geweest, in ieder geval in die zin dat ze bewuster en vooral gezonder zijn gaan eten. Gezond eten in combinatie met bewegen blijft toch de essentie van verantwoord en blijvend afvallen.
De methode-Montignac is uitgebreid terug te lezen in de bestseller Ik ben slank want ik eet! De geheimen van onze voeding, een boek dat in 1996 uitkwam. Het ISBN-nummer is 90-800-786-6-2.

Meer informatie is te vinden op de officiële Montignac website.