Mediterraan dieet

Het mediterraan dieet is niet zozeer een dieet. Het verwijst vooral naar de mediterrane keuken die door velen wordt gezien als een van de gezondste keukens ter wereld. Het is de keuken van het middellandse zeegebied. Hierbij moet je denken aan de keukens van onder andere Italië, Spanje, Portugal en Griekenland. In deze keukens draait het veelal om de versheid van producten en de puurheid van het gerecht.

De hoofdbestanddelen van de mediterrane keuken zijn groenten, olijfolie, peulvruchten, zeevruchten, knoflook, mager vlees, kruiden, pasta en vele soorten vis.
Uit onderzoek is gebleken dat deze manier van eten een positieve invloed heeft op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Eerst werd vooral gedacht dat alleen vetarme diëten goed waren voor de gezondheid. Nu blijkt dat er ook gezonde vetten zijn. Zo vermindert olijfolie en visolie het risico op darmkanker. De noten, groenten, peulvruchten en zelfs de wijn spelen een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

De mediterrane keuken is een keuken waarin erg gevarieerd wordt gegeten. We moeten hier dus zeker niet alleen denken aan een vette afhaalpizza of een lasagne met veel kaas. De echte mediterrane keuken zorgt voor verse, gezonde producten. Deze producten worden veelal bereid tot eenvoudige maaltijden. In de mediterrane keuken is het belangrijk dat de mensen de tijd nemen om de maaltijden rustig te nuttigen.

Om deze principes toe te passen in het dagelijks leven, hoef je niet alle vetten aan de kant te zetten. Wel is het handig om te proberen minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten binnen te krijgen. Onverzadigde vetten kunnen er juist voor zorgen dat je cholesterolgehalte daalt. Hierdoor verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk verse producten te eten en te zorgen voor voldoende vezels. Ook is ritme belangrijk. Maak even een moment vrij als je je maaltijd eet en zorg overdag voor voldoende beweging.

Dit is dus niet een dieet dat geschikt is om af te slanken, wel is het een levensstijl die er voor zorgt dat je op een verantwoorde manier met je lichaam omgaat, waarbij je je lichaam continu voorziet van rust, variatie qua eten en beweging. Heel gezond dus!