Macrobiotisch dieet

Het macrobiotisch dieet is een dieet dat vaak begonnen wordt uit idealisme. Het wordt aangeraden door het zenboeddhisme, het is beter voor het milieu omdat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden, er mogen geen smaak- en kleurstoffen in de voeding zitten. Of het een gezond dieet is, daarover zijn veel deskundigen het nooit eens geworden.
De boeddhist zal er bij zweren, terwijl de onderzoeker in het moderne westen er na onderzoek is achtergekomen dat het zelfs erg ongezond is. Indien u dus een macrobiotische leefstijl wilt gaan volgen, is het zeer raadzaam het internet of een arts te raadplegen en pas daarna uw beslissing te nemen.

Hoe werkt het macrobiotische dieet?

Het standaard macrobiotische dieet bestaat uit: 50 tot 60 % granen en/of graanproducten, 20 tot 25 % groenten, 12 % peulvruchten en zeewier, 6 % soep en 7% overige producten. De producten dienen absoluut biologisch te zijn, onbespoten en moeten uit de streek komen waar u woont of verblijft. Het boeddhisme noemt dit, het hier en nu principe. Het bereiden dient ook te gebeuren via vaste manieren: koken onder druk, stomen, kort frituren, blancheren, persen, fermenteren, stoven en sauteren met of zonder olie. Kruiden en specerijen zijn niet toegestaan en om de gerechten om smaak te brengen mag u uitsluitend ongeraffineerd zeezout of miso gebruiken.

Vanuit wetenschappelijke kant heeft dit dieet veel kritiek gekregen omdat de keuken veel te zout zou zijn waardoor nierproblemen, hartproblemen en dergelijke zouden kunnen optreden. Omdat er bovendien veel voedingsmiddelen verboden worden kunnen er deficiënties, of te wel tekort aan bepaalde voedingsstoffen, kunnen ontstaan.
Het is echter wel mogelijk om een gezond voedingspatroon samen te stellen volgens de richtlijnen van macrobiotiek. Hiervoor kunt u het beste eens goed rondkijken op het internet.