Lighter Life dieet

Het LighterLife dieet is een rage in Engeland, een dieet ontwikkeld door twee Britse dames. Dit gebeurde in 1996. Bar Hewlett is een wetenschapster, Jackie Cox psychologe. Zij hebben zich laten inspireren door de voedselrantsoenen die worden samengesteld voor rampgebieden, zodat men daar kan overleven. Hieraan voegden zij smaken toe en zo werd het LighterLife dieet geboren.

Het LighterLife lijkt op een echt crashdieet. Gedurende honderd dagen eet je slechts 530 calorieën per dag binnen krijgen. Er bestaan maar weinig andere diëten die ervoor kiezen zo weinig calorieën voor te schrijven. Veel Britse artsen kiezen er dan ook voor het dieet af te raden, aangezien er al verschillende vrouwen zijn overleden tijdens het volgen van het dieet. Tevens krijg je te weinig voedingsstoffen binnen.

Niet alleen de calorie-inname wordt beperkt, ook het aantal vitaminen en mineralen dat je binnenkrijgt is minimaal. De hele dag maak je dus enkel gebruik van de voorgeschreven soep en shakes. Dit gebruik is niet onbeperkt; slechts 3 keer per dag heb je de keuze tussen een soep of een shake. Daarnaast drink je 3 tot 4 liter water, zodat je lichaam geen last krijgt van verstoppingen. Door deze enorme beperkingen mag er ook niet gesport worden tijdens het dieet. Ook andere intensieve beweging kan beter worden voorkomen.

Het LighterLife dieet is vooralsnog alleen te volgen in Engeland. Daar wordt het dieet alleen gevolgd door mensen met overgewicht (een BMI boven de 25) en dus niet door vrouwen die een paar kilootjes willen afvallen. Ook worden de deelnemers gesteund door een wekelijkse meeting en een psycholoog. Daarnaast volgen ze een cursus over gezonde leefgewoontes zodat de kans op een terugval kleiner is. Toch lijkt gewichtstoename na het stoppen met het LighterLife dieet onmogelijk, aangezien de calorie-inname zeker opgevoerd moet worden na verloop van tijd.