Lactose dieet

Het lactosedieet heeft niets te maken met afvallen. Het is bestemd voor mensen met een intolerantie voor lactose, oftewel melksuiker. Deze allergie uit zich vaak door buikpijn, buikkrampen, diaree en/of eczeem. Lactose-intolerantie kan ontstaan door een beschadiging van de darmwand of een darmoperatie, maar het kan ook erfelijk zijn.

Het wordt echter niet altijd geadviseerd om het geheel weglaten van alle melkproducten waar lactose in zit. Er zitten nou eenmaal veel stoffen in die je dagelijks nodig hebt. Probeer daarom wel wat minder te gebruiken. Geen drie glazen melk bij je lunch, maar gewoon 1 glas. Probeer de inname van lactose te verdelen over de dag, zodat je darmen niet alles in één keer hoeven te verwerken. Indien zelfs dit nog te veel klachten blijft geven, ga dan praten met een arts of diëtiste. Er zijn tabletten met lactase te krijgen. Lactase is een stof die de lactose uit gewone melk kan halen.

Stoffen waar lactose in zit kunt u meestal terugvinden op de verpakking: Lactose, melksuiker, melk, melkpoeder, room, kaas, melkwei. Er zijn zelfs vruchtensappen, vleeswaren maar ook alcoholische producten waarin melk of room wordt verwerkt. Probeer hier dus rekening mee te houden als u boodschappen gaat doen. Met name de eerste tijd zal het veel zoekwerk zijn in de winkel, maar na een tijdje weet u precies wat u wel of niet kan eten of drinken. Op internet kunt een aantal lijsten vinden waarin precies staat wat u wel of niet kunt of mag eten en drinken. Dit kan een handig hulpmiddel zijn. Toch blijft het in het geval van lactose intolerantie slim om eerst contact te zoeken met een arts of diëtiste.