Koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarme dieet wordt vaak genoemd in de strijd om snel af te vallen. Bij deze dieetvorm die ook wel low carb diëten wordt genoemd, worden geen of zeer weinig calorieën gegeten.

Voor specifieke low carb diëten zie het South beach dieet of het Atkins dieet.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

De werking van een koolhydraatarm dieet verschilt per specifiek dieet. Essentieel is echter het nuttigen van weinig tot geen koolhydraten. Er wordt een combinatie voorgeschreven van bepaalde eiwitten en vetten, waardoor de zogenaamde “glycemische index”(GI) wordt gestabiliseerd. Dit zorgt voor een minder sterk hongergevoel.
Dit dieet wordt gekenmerkt door weinig hongergevoel, je kunt namelijk vrij veel zaken eten zolang er maar weinig koolhydraten inzitten. Voorstanders prijzen de koolhydraatarme dieetmethode en noemen het zelfs een”way of life”. Deze levenswijze vereist wel discipline, want er zijn veel koolhydraatrijke voedselbronnen.

Nadelen van het koolhydraatarm dieet

Hoewel koolhydraatarme diëten effectief werken tegen afvallen, kleven er ook nadelen aan. De combinatie van eiwitten en verzadigde vetten vormen namelijk een zware belasting voor de nieren. Dit is vooral gevaarlijk voor mensen met diabetes en mensen met een hoge bloeddruk. Een ander nadeel is dat je niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt met een koolhydraatarm dieet, en je hier dus rekening mee moet houden door supplementen te slikken.

Kortom: een effectief dieet dat met mate dient te worden toegepast om gezond en blijvend af te vallen.