Koemelkvrij dieet

Een koemelkvrij dieet is een dieet dat over het algemeen wordt aangeraden wanneer iemand overgevoelig is voor koemelk. Bij zo’n overgevoeligheid wordt het koemelkeiwit niet goed door het lichaam verdragen. Deze overgevoeligheid uit zich door enkele nare symptomen. Zo kan iemand met een koemelkallergie last hebben van diarree, braken, eczeem of luchtwegproblemen. In zo’n geval kan het heel handig zijn om alle koemelk en koemelk bevattende producten weg te laten.

Normaal gesproken drinken en eten mensen melk en melkproducten. Hierdoor krijgt men calcium, eiwit en vitamine B2 binnen. Dit zijn noodzakelijke voedingsstoffen.
Wanneer je allergisch bent voor koemelk zul je allerlei producten moeten weglaten. Zo mag je geen fristi meer, zul je crème fraîche moeten vervangen, kan er geen melk meer door de koffie en is ook kaas verboden terrein.

Dat je deze producten achterwege moet laten klinkt erg logisch. Toch zijn er ook producten waarbij het minder voor de hand liggend is dat er koemelk voor gebruikt wordt. Zo wordt er in brood melkbestanddelen verwerkt. Je kunt niet zien aan het product dat het er voor gebruikt is. Daarom is het belangrijk dat je bij allergie altijd heel goed naar de verpakking van een product kijkt.

Inmiddels is er sojamelk op de markt. Bij de meeste merken is er calcium en vitamine B2 toegevoegd, zodat het kan dienen als vervanging van melk. Ook kun je in overleg met de huisarts beginnen met het gebruik van vitamine- en mineralenpreparaten. Voor baby’s met een allergie zijn er speciale zuigelingenvoedingen te koop. Ook zijn hier opvolgvoedingen van te krijgen.