Jicht is een reumatische ziekte en ontstaat als urinezuur zich gaat ophopen in het lichaam bij de afbraak van purine. Onder purine wordt verstaan: de afbraak van lichaamseiwitten. Purine komt via voedsel het lichaam binnen. Bij gezonde goedwerkende nieren wordt het urinezuur via de nieren in urine uitgescheden. Bij minder gezonde en slecht werkende nieren, werken de nieren minder goed waardoor de nieren het urinezuur minder goed uitscheidt, wat tot gevolg heeft dat teveel urinezuur in het bloed achterblijft. Dit veroorzaakt ontstekingen in gewrichten, wat Jicht genoemd wordt. Speciaal voor hen is er het jicht dieet.
Urinezuurverhogend zijn:
- Te weinig drinken
- Te snelle vermagering
- Overgewicht
- Alcohol
- Purinerijke producten
- Operatie, koorts en acute infectie
- Plastabletten
Het behandelen van Jicht is goed te doen en kan voorkomen worden door middel van de juiste voeding. Het Jicht dieet heeft als doelstelling: het urinezuurgehalte omlaag brengen in het bloed. Bij dit dieet is het zeer belangrijk veel water te drinken, dagelijks 2 ½ tot 3 liter.
Variatie is tevens zeer belangrijk, eet veel groente en fruit. Producten met veel vet of dierlijke eiwitten zoals vis en vlees kan ervoor zorgen dat de jicht verergerd. Eet dagelijks niet meer dan 125 gram vis of vlees.
Voedingsmiddelen met een laag purinegehalte:
- Volkorenproducten
- Groentesoorten zoals: asperges, bloemkool, spinazie, sperziebonen, peulvruchten en paddenstoelen
- Vleessoorten zoals: rundvlees, eend, ham, kip, leverworst, konijn, varkensvlees en tong
- Vissoorten zoals: paling, garnalen, heilbot, baars, kreeft, krab, paling, oesters en schol
Voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte:
- Vissoorten zoals: schelvis, forel, zalm en kabeljauw
- Vleessoorten zoals: kalkoen, bacon, kalfsvlees, wild en schapenvlees
Voedingsmiddelen met purine:
- Gist en gistrijke producten
- Vleessoorten zoals: hart, nieren, lever en hersenen
- Vleesextracten
- Vissoorten zoals: makreel, ansjovis, haring, mosselen, spiering en sardines