Het ziekenhuisdieet

Mocht je een tijdje slecht geleefd hebben of wil je om een andere reden in korte tijd snel afvallen, overweeg dan het ziekenhuisdieet. De naam ziekenhuisdieet komt voort uit het feit dat dit dieet vaak in ziekenhuizen wordt gebruikt, vooral als iemand in gevaarlijke mate lijdt aan obesitas, of dat er grote risico’s zijn aan een operatie en deze risico’s significant verminderd kunnen worden. Het ziekenhuisdieet wordt ook wel een crashdieet genoemd. Een crashdieet bevat niet genoeg voedingsstoffen uit de “schijf van vijf”, hou dit dus niet te lang vol maar stap spoedig weer over op een gezond en volledig voedingspatroon.

Ziekenhuisdieet is vetvrij

Hoe werkt het ziekenhuisdieet nu precies? Een belangrijk kenmerk van een ziekenhuisdieet is dat het vetvrij is. Hierdoor kunt u snel kilo’s verliezen. Koffie en thee zonder melk en suiker kunt u onbeperkt drinken bij een ziekenhuisdieet. Let er hierbij op dat u geen cafeïne-afhankelijkheid creëert, hier bent u op lange termijn immers niet bij gebaat. Ook water mag onbeperkt gedronken worden bij een ziekenhuisdieet.

  • Wat eet u ’s ochtends:Iedere ochtend wordt er op dezelfde manier ontbeten, en wel met 1 sinaasappel, 1 stuk toast of 1 beschuit en verder water, thee en/of koffie zonder melk en suiker.
  • Wat eet u ’s middags:Hetzelfde eet u maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag, en vult dit aan met een halve liter yoghurt en een ei. Donderdagmiddag kunt u opnieuw een beschuit of geroosterde boterham nuttigen, samen met 150 gram kwark en 2 tomaten. Vrijdagmiddag eet u opnieuw 2 tomaten en een stuk toast, samen met 250 gram vis naar keuze.
  • Wat eet u ’s avonds: Op maandag eet u 1 sinaasappel, 2 eieren, 250 ml. yoghurt, 2 stuks toast en een halve krop sla. Hier kunt u naar wens zout en olie aan toevoegen. Op dinsdagavond eet u opnieuw een sinaasappel, 2 tomaten, 250 ml. yoghurt en 1 geroosterde boterham en tenslotte 150 gram tartaar. Op woensdagmiddag eet u voor de verandering een sinaasappel en 250 ml. yoghurt samen met 2 geroosterde boterhammen. Als vlees eet u vanavond biefstuk en wel 150 gram. Op donderdagavond staat er weer tartaar op het menu, als fruit eet u vandaag een appel en als groente verder weer 2 tomaten en nog 1 geroosterde boterham. Op vrijdagavond tenslotte begint u met een ei en 2 tomaten, en verder eet u nog een halve krop sla eventueel aangevuld met zout en olie.

Hoe lang kan ik dit dieet volhouden?

Dit dieet wordt doorgaans op vijf doordeweekse dagen gevolgd, hierna kunt u weer normaal gaan eten. Langer volhouden van het ziekenhuisdieet wordt door veel artsen als onverstandig en ongezond getypeerd. Als u zich eerder echt niet goed voelt, raadpleeg dan altijd een arts.