Het Atkins dieet

Een dieet dat de laatste jaren erg veel mensen heeft aangesproken is het Atkins Dieet. Dit is een zogenaamd low-carb dieet, dat betekent dat er weinig koolhydraten mogen worden gegeten. Hoewel Dr. Atkins enkele jaren zelf is overleden, is zijn wereldberoemde dieet nog steeds dagelijks een inspiratiebron voor velen. Sinds 2000 is er namelijk een ware hype ontstaan over low carb-diëten.

Ontstaan en theorie van het Atkins-dieet

Dr. Robert Atkins leed zelf aan overgewicht en las over een bepaald dieet in een Amerikaans medisch tijdschrift. Dat dieet sprak hem zo aan, dat hij ermee ging werken en ging testen, en noemde het later het Atkins-dieet. Het dieet stamt af van eerdere zogenoemde metabolische theorieën. Atkins herkende twee factoren, die eigenlijk nooit werden genoemd in combinatie met obesitas: het eten van geraffineerde koolhydraten, en deze zitten vooral in suiker en meel. Ten tweede zegt Atkins dat verzadigde vetten overmatig vaak als voedingsprobleem wordt aangemerkt. Transvetten zijn volgens Atkins vaker de oorzaak van hart- en vaatziekten.
De kern van dit dieet is dat het metabolisme van het lichaam zo wordt veranderd dat er in plaats van glucose te verbranden, vet wordt verbrand en hierdoor gewicht te verliezen.

De vier fasen van Atkins

Het dieet van dokter Atkins kent grofweg vier fases. Dit zijn de inductiefase, de fase met voortdurend gewichtsverlies, de pre-handhavingsfase en de handhavingsfase.

 • De inductiefase is de meeste strenge fase van het dieet. Maximaal 20 gram koolhydraten mogen dagelijks worden ingenomen. Ongeveer 15 gram heirvan moet komen uit groene salades en en andere groenten. Wat je zoal mag eten: vis, veel vleessoorten, schaaldieren, eieren, gevogelte, en bepaalde soorten kaas met weinig koolhydraten. Minimaal anderhalve liter water moet sowieso dagelijks worden gedronken. Cafeïne mag gebruikt worden zolang je er niet aan verslaafd raakt of sterke behoefte aan krijgt.
  Deze fase zorgt bij de meeste mensen voor het grootste gewichtsverlies indien het dieet wordt gecombineerd met intensief bewegen.
 • De fase met voortdurend gewichtsverlies: In deze fase van het Atkins-dieet wordt de hoeveelheid te consumeren koolhydraten opgevoerd, maar blijft zo dat er nog steeds gewichtsverlies wordt bereikt. De hoeveelheid in te nemen koolhydraten kun je per week laten oplopen met 5 gram per week. In deze fase is het belangrijk dat je goed oplet hoeveel koolhydraten jij nodig hebt om nog net wat gewicht te verliezen, maar je toch goed blijft voelen. De richtlijn voor het aanhouden van deze fase is in ieder geval dat je je streefgewicht op maximaal 5 kilogram hebt benaderd. Je kunt vanaf de eerste week in deze fase voedingsmiddelen gaan toevoegen aan je dagelijkse maaltijden, te beginnen in de eerste week met meer groene groenten (bijvoorbeeld avocado, asperges en spinazie). Iedere week kun je een bepaalde voedingsgroep beginnen te consumeren volgens een bepaalde volgorde die Atkins heeft bedacht. De volgorde:
  1. Groene groenten in grotere hoeveelheden
  2. Verse kazen
  3. Noten
  4. Bessen
  5. Alcohol
  6. Peulvruchten
  7. Overige fruitsoorten
  8. Zetmeelrijke groenten
  9. Volkorengranen

  Je kunt uit deze koolhydratenladder een stap overslaan, als je deze voedingsgroep niet permanent in je eetpatroon wilt opnemen.

 • De pre-handhavingsfase: De hoeveelheid koolhydraten wordt opnieuw opgevoerd, nu met 10 gram per week. Het voedingspatroon blijft gelijk en de bedoeling is om dat aantal koolhydraten te vinden die je moet eten om op gewicht te blijven.
 • De handhavingsfase (levenslang): bij deze fase is het de bedoeling om alle eetgewoontes die zijn aangeleerd vast te houden. Wanneer je dit gedisciplineerd volhoudt, kan er volgens Dr. Atkins weinig misgaan.

Hoewel dr. Atkins duidelijk de nadruk legt op diëten om gewicht te verliezen, zijn experts er over eens dat het belangrijk is om dan wel voedingssupplementen te nemen en veel te bewegen.