Heller dieet

Het Heller dieet is ontwikkeld voor mensen met een koolhydraatverslaving. Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Mensen met een koolhydraatverslaving hebben snel na de maaltijd een hongerig gevoel, met als gevolg hevige snoepbuien. Deze koolhydraatverslaving wordt veroorzaakt door een verstoorde insulineverhouding.
Bij het volgen van dit dieet eet je twee keer per dag een koolhydraatarme maaltijd. Daardoor krijg je minder snel een hongerig gevoel en wordt er ook minder overtollig vet opgeslagen. Bovendien krijg je dagelijks een beloningsmaaltijd waarbij je mag eten wat je zelf wilt. Belangrijk is wel dat je niet langer dan 1 uur over de maaltijd mag doen, omdat als koolhydraten gedurende korte tijd worden gegeten, de overproductie van insuline minder wordt. Het Heller dieet is afkomstig uit de Verenigde Staten waar het dieet een enorm succes was.

Het Heller dieet is geen dieet waarbij je snel afvalt. Je zou het levenslang moeten blijven volgen, daarom noemt men dit dieet ook wel een verandering van levensstijl.

Wist u dat:

  • 1 gram koolhydraten 4 kilocalorieën oplevert
  • Geraffineerde suikers zoals frisdrank, drop en winegums loze calorieën bevatten en geen voedingsstoffen bevatten

Goede Koolhydraten

Goede koolhydraten worden niet zo erg door het lichaam geabsorbeerd, wat een zwakke stijging van de glycemi tot gevolg geeft.
Goede koolhydraten kun je vinden in o.a.: volkorenbrood, roggebrood,zuivelproducten, fructose (vruchtensuiker),appels, sinaasappels, aardbeien,noten, olijven,peulvruchten (behalve tuinbonen) en paddestoelen.

Slechte Koolhydraten

Slechte koolhydraten veroorzaken een verhoogde stijging van de glucose (hyperglycemi).
Slechte koolhydraten kun je vinden in o.a.: alle geraffineerde meelsoorten, suiker,honing,melkchocolade,maple sirup,bepaalde zoetstoffen,dextrose,mais,gekookte wortelen,rode bieten, aardappelen,en koolraap.

Meer informatie over het Hellerdieet kun je vinden in het boek “Het Hellerprogramma”, geschreven door de ontwikkelaars van het Heller dieet Rachael en Richard Heller.