Groentedieet

Zoals de naam al doet vermoeden eet je bij het groentedieet vooral groenten. Verder mag je sojabonen en aardappels eten. Het eten van vlees is niet toegestaan, dus dit dieet is niet erg geschikt voor mensen die moeilijk hun vlees kunnen laten staan. Daarentegen is het ideaal voor groenteliefhebbers!

Groenten zitten boordevol eiwitten en koolhydraten. Verder bevatten ze heel veel vitaminen en mineralen. Hierdoor krijg je niet snel een tekort.
Om af te vallen eet je bij dit dieet ongeveer 1000 calorieën per dag. Doordat de hoeveelheid calorieën beperkt wordt, is het de bedoeling dat het lichaam zijn vetvoorraad zal gaan gebruiken om energie te verkrijgen.

Er zijn zoveel verschillende groenten dat je veel kunt variëren en daardoor blijft dit dieet enige tijd aantrekkelijk. Ook is het goed voor de spijsvertering, door alle vezels die in de groente zitten. Bovendien kun je grote hoeveelheden eten, omdat de meeste groenten weinig calorieën bevatten. Zo levert een ons gekookte sperziebonen nog geen 25 calorieën op en zul je een kilo sla moeten eten voor je 100 calorieën binnen hebt.

Het groentedieet is eventueel aan te vullen met fruit. Fruit bevat veel suiker, dus daarom is het aan te raden je eerst te verdiepen in de caloriewaarde. Zo kunnen mensen die op dieet zijn beter niet te veel bananen eten, door de hoge caloriewaarde.

Al met al lijkt dit dus zeker het proberen waard. Houd er wel rekening mee dat door de goede spijsvertering en de vele vezels die je binnen krijgt, je last kunt krijgen van winderigheid. Verder moet je goed op letten dat je genoeg varieert zodat je genoeg calcium, vitamine A en vitamine D binnenkrijgt. Om genoeg calcium binnen te krijgen kun je peulvruchten, noten of sojaproducten nemen. Voor vitamine A zijn de groene groenten geschikt. Hierbij kun je denken aan broccoli, andijvie of spinazie. De belangrijkste bron waaruit vitamine D verkregen wordt is zonlicht. Verder komt het voor in dierlijke producten en bevat vette vis en bijvoorbeeld margarine vitamine D. Wanneer je bezig bent met het groentedieet is het dus zeker wel het overwegen waard om een vitamine D supplement te nemen, om zo een tekort te voorkomen.