Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet wordt vaak gevolgd door mensen die aan Couliaki lijden. Bij Couliaki kunnen de darmen het gebruik van gluten niet verdragen.
De uitwerkingen kunnen zijn: diarree en darmkramp. Door een glutenvrij dieet te volgen kunnen deze uitwerkingen afnemen. Personen die aan Couliaki lijden moeten dit dieet levenslang volgen.

De betekenis van gluten

Gluten is een eiwit en kun je vinden in graansoorten zoals rogge, haver, tarwe en gerst. In de meeste broodsoorten zijn gluten verwerkt, dit is nodig voor het rijzen van het deeg. Voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten is er ook glutenvrij brood te verkrijgen.

De basisprincipes

De basisprincipes van het glutenvrij dieet bestaan uit granen te vermijden die bestaan uit tarwe, rogge, gerst of haver. Makkelijk is dit niet want gluten komen in veel producten voor zoals taart, brood, pasta, saus en koek. Gelukkig zijn er veel vervangers voor deze producten. Zo zijn er speciale gluten dieetproducten op de markt, maar ook bestaan er van nature glutenvrije producten zoals: rijst, soja, boekweit en maïs.

Verboden producten

Producten die absoluut verboden in een glutenvrij dieet zijn:

  • Brood, crackers en beschuit, wafels, gebak, pannenkoeken en koekjes
  • Deegwaren zoals macaroni, spaghetti, vermicelli, en tagliatelle
  • Paneermeel (dus ook kroketten, gepaneerde kip of schnitzel)
  • Bloem en zetmeel
  • Bier, granenkoffie en gemoute dranken
  • Producten uit de fabriek zijn vaak ook niet geschikt, zoals kant-en-klaar soepen, roomijs, worst en paté

Zelfs al zal men slechts een klein beetje van bovenstaande producten nemen, dan zal men dat al merken aan de darmen. Een heel klein beetje is vaak al teveel.

Toegestaan in een glutenvrij dieet

Toegestaan in een glutenvrij dieet zijn o.a.:

  • Crackers, toast en glutenvrij brood
  • Glutenvrije taart
  • Rijst, glutenvrije deegwaren en aardappelen
  • Glutenvrij paneermeel
  • Voor het binden van gerechten kan gebruik worden gemaakt van maïszetmeel aardappelen, aardappelzetmeel, sojabloem of meel
  • Eieren, room of johannesbroodpitmeel
  • Alle soorten groenten, vlees of vis die glutenvrij klaar worden gemaakt
  • Boter en olie
  • Zelf getrokken vlees of visbouillon, ongemengde specerijen en tuinkruiden
  • Kaas, honing en confituur
  • Koffie, melk, thee en cacao

Wanneer kun je spreken van een glutenvrij product?

Indien een product minder dan 10 mg. gliadine bevat, wat overeenkomt met 20 mg gluten, kun je spreken van een glutenvrij product.

Diëtist

Indien men lijdt aan het hierboven omschreven Couliaki, is het raadzaam dit dieet onder begeleiding van een diëtist of arts te volgen.

Handige links:

Geplaatst in Dieet informatie Getagd met , , ,