GI dieet

Het GI dieet is een ideaal dieet als je niet van calorieën tellen houdt. Ook het voordeel van dit dieet is dat je niet apart voor jezelf hoeft te koken, want elk gezinslid kan aan dit dieet deelnemen. Om af te kunnen vallen moet je producten met een lage GI-waarde eten omdat dit langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringskanaal wordt afgebroken, waardoor je voor langere tijd een vol gevoel houdt. Niet alleen de GI waarde is belangrijk, het is vooral belangrijk dat er producten gegeten worden met een lage GI-waarde in combinatie met caloriearme producten. Dus weinig of geen suiker en weinig vet. Eigenlijk is het heel simpel, je hoeft alleen maar de kleuren te volgen, welke later in dit artikel uitgelegd worden. In Australië, Engeland en de Verenigde staten is het een dieet een groot succes.

De betekenis van GI

De afkorting GI betekent Glycemische Index.
De Glymecische Index is een waarde die iets zegt over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteert en als glucose in het bloed worden opgenomen.
Verwar Glycemische Index niet met Glycemische Last. Hoewel het bijna hetzelfde is zit hier toch verschil in, zo worden bij Glycemische Last ook de koolhydraten in een product geteld.

De basisprincipes

De basisprincipes van het GI dieet (ook bekend onder Low GI dieet) omvatten een drietal voedingsgidsen. De voeding uit de groene gids mag onbeperkt genuttigd worden, de oranje gids bevat producten waar je mee moet uitkijken en de rode gids bevatten verboden middelen.

De werking van het GI dieet

Zoals eerder in dit artikel gezegd, bestaat het dieet uit een drietal voedingskleurengidsen.
De voedingskleurengidsen bestaan uit:

  • Groen: Onder de kleur groen worden gezonde koolhydraten verstaan met een GI waarde onder de 50 en van deze producten mag je onbeperkt eten. De producten die je onder andere onder de kleur groen mag eten zijn o.a.: tomaten, broccoli, sla, komkommer, champignons en paprika. De meeste fruitsoorten mogen onder de kleur groen gegeten worden, evenals pinda’s, volkoren macaroni en volkoren spaghetti.
  • Geel: Onder de kleur geel mag je producten eten met koolhydraten die een GI waarde hebben die tussen de 50 en 70 vallen. Deze producten mogen met mate gegeten worden, dus niet te veel. De producten die je onder de kleur geel mag eten zijn o.a.:
    witbrood, volkorenbrood, roggebrood, popcorn, zilvervliesrijst, pizza met kaas, ananas, muesli en ijs.
  • Rood: Uit de categorie rood wordt het afgeraden hier producten uit te nuttigen, deze producten zorgen absoluut niet voor gewichtsverlies. De producten onder de kleur rood bestaan uit o.a.: patat, cornflakes, aardappelpuree, aardappels, stokbrood, dadels en donuts.