Gewicht verliezen met Weight Watchers

Weight Watchers is een van de meest succesvolle afvalmethoden aller tijden. Ook tegenwoordig werkt de combinatie van groepsgevoel en een liberaal eetprogramma nog goed: de populariteit van het Weight Watchers programma is nog steeds groot onder deelnemers van alle leeftijden en met allerlei afvalwensen. Doordat er bij Weight Watchers sprake is van een eet-wat-je-wil benadering, wordt de methode door de deelnemers ook ervaren als een relaxte manier van afvallen, in plaats van dat er sprake is van een strenge dieetmentaliteit. Wellicht is de methode van de Weight Watchers ook iets voor jou!

Filosofie van de Weight Watchers

De filosofie van de Weight Watchers is de afgelopen 15 jaar aanzienlijk veranderd. Voorheen bestond het eetpatroon voornamelijk uit het substitueren van verschillende soorten voedingsmiddelen. Deelnemers werd toen opgedragen welke hoeveelheden van welke groepen voedingsmiddelen (fruit, groenten, zuivel enz.) mochten worden gegeten. Dit leek dus meer op het South Beach dieet. Er was vroeger dus echt sprake van een dieet, en dat was een stuk strenger dan hoe het nu gaat. Er is in 1997 een puntensysteem in werking getreden, waarbij je aan alles wat je eet punten moet toekennen. Dit systeem is nog steeds actief bij de Weight Watchers.

Hoe werkt het puntensysteem?

Als je je inschrijft bij de Weight Watchers en je komt bij de eerste meeting, krijg je een persoonlijk aantal punten toegewezen dat je iedere dag aan eten mag opmaken. Ieder voedingsartikel heeft een bepaald aantal punten. Dit puntenaantal kun je uitrekenen met een bepaalde tool, de “Points Finder”. Alle etenswaren met een voedingslabel kunnen worden gecheckt op hun puntenwaarde. Je kunt ook in het welkomstboek van Weightwatchers kijken die je bij je eerste meeting gekregen hebt, daar staat een grote alfabetische lijst in met alle voedingsproducten.

Gedurende de week hou je met behulp van deze tabellen precies bij “hoeveel punten je hebt opgegeten”. Dit puntenaantal schrijf je op op je speciale voorgeprinte formulier hiervoor. Je zult merken dat je na enkele weken halverwege de dag een goed overzicht hebt hoeveel punten je al hebt verorberd, en hoe je de rest van je dag gaat aanpassen qua eetpatroon. Je maakt dus eigenlijk een soort eetplanning. Waarschijnlijk zal je geadviseerd worden om niet onder jouw persoonlijke puntenaantal te gaan eten, omdat je dan in de “verhongeringsmodus” terecht kan komen.

Welk eten kan ik eten bij de Weight Watchers?

Dat is het mooie van de Weight Watchers: dat mag je dus zelf weten. De sleutel tot succes is dat je altijd rekening moet houden met het aantal punten dat je voor je maaltijden dagelijks te besteden hebt. Je kunt zelfs alvast rekening houden met speciale gelegenheden waarbij je echt gaat zondigen, zoals naar de McDonalds gaan of een ijsje eten in de zomer. Lekkernijen die volgens velen niemand totaal zouden moeten worden ontzegd, en bij de Weight Wacthers kun je hiervoor dus wat punten reserveren van tevoren.