Flavor point dieet

Het flavor point dieet is een dieet uitgevonden door onderzoeker dr. David Katz. Normaal tel je bij een dieet vaak calorieën of koolhydraten, maar dr. Katz vindt dit grote onzin. Volgens hem kun je het beste afvallen door het aantal smaken te beperken. Dr. Katz beweert dat mensen stoppen met eten zodra hun hersenen zeggen dat zij genoeg hebben gehad. Als er veel smaken door elkaar worden gegeten, duurt het langer voordat je hersenen tegen je zeggen dat je genoeg gegeten hebt. Hierdoor eet je dus meer.

Dat je het aantal smaken vermindert betekent niet perse dat de maaltijd minder interessant wordt. Dr. David Katz stelt voor om smaakthema’s aan te houden. Zo komt het voor dat je van David zelfs een chocolade-thema mag aanhouden. Dit betekent niet dat je alleen maar chocolade eet, maar het betekent wel dat je bij je avondeten een lekker stuk chocoladetaart eet en dat je als ontbijt best hagelslag op brood kunt eten en als tussendoortje een chocolaatje. Zo kun je ook een sinaasappeldag houden, waarbij je sinaasappelsap bij je ontbijt drinkt, tussen de middag een sinaasappel eet en ’s avonds sinaasappelschil verwerkt in je gerecht. De smaak van je thema moet duidelijk overheersen.

Het flavor point dieet is 12 weken lang getest. Er waren 20 proefpersonen. Gemiddeld verloren de mensen in die 12 weken zo’n 16 pond per persoon. Wel moesten de personen een half uur per dag bewegen.

Het zou dus maar zo kunnen dat dit dieet goed werkt. Of het goed vol te houden is, is een tweede vraag. Het is natuurlijk fijn om verspreid over de dag een beetje gevarieerd te eten. De meeste mensen zijn dan ook bang dat het eten op deze manier erg eentonig wordt. Verder zul je goed moeten nadenken met inkopen doen als je je aan dit dieet wilt houden en kan het zijn dat de inspiratie voor thema’s al snel ophoudt.