Eliminatiedieet

Het eliminatiedieet is bedoeld om erachter te komen welke allergie je hebtHet eliminatiedieet is niet bestemd om af te vallen. Dit is een dieet om er achter te komen voor welke voedingsstoffen u gevoelig of zelfs allergisch bent. Klachten kunnen onder andere zijn, ademhalingsmoeilijkheden, problemen met de spijsvertering, huidklachten en klachten met hart- en bloedvaten. Ook in de psyche en in het gedrag kan met klachten hebben. Denk bijvoorbeeld aan ADHD en ‘mijn kind loopt te stuiteren na het kleurstoffen’.

Hoe werkt het eliminatiedieet?

Gedurende een periode van 4 a 6 weken worden alle voedingsstoffen weggelaten waarvan bekend is dat deze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In deze periode kijkt men dan of de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Is dit niet het geval, dan zal uw arts verder zoeken naar een oorzaak. Is dit echter wel het geval, dan zal het eliminatiedieet opgevolgd worden door een provocatiedieet. Nu wordt stap voor stap elke voedingsmiddel weer aan uw voedingspatroon toegevoegd. Hierbij is het van belang dat u alles goed bijhoudt, dus wat u eet en wat de reactie van uw lichaam of geest hierop heeft. Indien er een reactie komt zal de arts of diëtiste u adviseren het weer uit uw dieet te halen om te kijken of de klachten weer verdwijnen. Daarna zal het nog een keer worden toegevoegd. Is er nu wéér een reactie dat zal dit voedingsmiddel op uw allergielijst komen te staan. Omdat het mogelijk is dat u voor meerderen voedingsmiddelen gevoelig of allergisch bent zult u het hele dieet moeten afmaken.

Omdat deze twee diëten samen enkele maanden in beslag kunnen nemen is het soms moeilijk vol te houden. Maar u doet het voor uw eigen gezondheid, dus probeer echt door te zetten. Er worden veel voedingsstoffen uit uw dagelijkse behoefte gehaald. Daarom kunt u dit dieet beter niet op eigen houtje volgen. Vraagt u daarom uw arts of diëtiste om advies.