Eiwitdieet

Het eiwitdieet is al geruime tijd een zeer populair dieet. Veel fanatieke fitness-sporters en anderen die snel wat gewicht willen verliezen hebben baat gehad bij het eiwitdieet, dat ook wel bekend staat als het proteïnedieet.

Er kan een verschil gemaakt tussen dit specifieke dieet van vroeger en nu. Veel Hollywoodsterren hebben vroeger gezworen bij een eiwitrijk voedselpatroon, dat voor een groot deel bestond uit het consumeren van zuivelprodukten (zoals melk en yoghurt), mager vlees (zoals kip) en veel eieren. Verder werd er, zoals ook bij veel andere diëten, zo weinig mogelijk vet geconsumeerd en ook op koolhydraten werd “bezuinigd”. Tegenwoordig wordt het eiwitdieet vaak ingezet om snel af te vallen. Hiervoor zijn diverse kuren opgesteld die vaak slechts een week tot enkele weken duren. Op deze manier wordt duidelijk verteld wat je kan eten op welke dag en drink je bijvoorbeeld veel lekkere proteïneshakes.

In een notendop werkt een eiwitdieet als volgt: met aangepaste voeding zorg je ervoor dat heel weinig koolhydraten en suikers tot je neemt. Dit zorgt dat je lichaam zijn energiebehoefte niet bevredigd ziet worden door de bron van koolhydraten, en het dus ergens anders vandaan moet komen. Hiervoor zal het als eerste je grootste energiereserve aanspreken, en dat is het lichaamsvet. De hoeveelheid vet vermindert en hierdoor val je af. De methode is behoorlijk veilig maar essentieel is dat je genoeg groenten eet. In de meeste groenten zitten weinig vetten en koolhydraten, maar tegelijkertijd wel veel vitaminen en mineralen.

Het wordt aangeraden om tijdens een proteïnedieet er goed op te letten dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt, overweeg dus het slikken van een supplement bij dit dieet.

Een nieuw alternatief voor het eiwitdieet is het Paleo dieet: Klik hier voor meer informatie