Detoxdieet

Detox is de afkorting van detoxificatie, ook wel ontgifting of ontslakking genoemd. Het begrip detox is al duizenden jaren oud en het is één van de grondslagen van de natuurgeneeskunde. Binnen de natuurgeneeskunde wordt uitgegaan van het principe dat ons lichaam in staat is om zichzelf te genezen. Een ziek lichaam betekent dan ook dat er in het lichaam een storing is opgetreden of dat het natuurlijk evenwicht uit balans is geraakt.

Hoe werkt het detoxdieet?

Een goede detox-behandeling begint niet meteen met klysma’s, laxeren en pillen slikken, maar met verandering van onze gewoonten. Als u gezonder eet, (bijv. onbespoten groenten en fruit), geen chloor, ammonia en synthetische wasmiddelen gebruikt, geen onnatuurlijk hoge doseringen hormonen slikt, geen of weinig vlees eet en niet rookt, zult u ook vanbinnen schoner worden. Door een gezondere leefstijl krijgt u minder belastende stoffen in uw lichaam en kan uw lichaam gemakkelijker de ongewenste stoffen afvoeren. Ons lichaam hier namelijk heel goed in. We bezitten een huid die ons voor een groot deel beschermt tegen gifstoffen, een immuunsysteem dat ons verdedigt, we hebben darmen die kunnen beslissen of ze bepaalde stoffen willen opnemen, we hebben een lever die gifstoffen onschadelijk kan maken door ze water oplosbaar te maken zodat u ze kunt uitplassen, en we hebben een lymfesysteem en nieren die deze afvalstoffen kunnen afvoeren.

Ontgiften is belangrijk voor het lichaam

Net zo goed als we ons huis regelmatig schoonmaken, is het zinvol om uw lichaam ook geregeld op een totale reinigingsbeurt te trakteren door bijvoorbeeld te gaan vasten en het lichaam te ondersteunen met stoffen die het uitscheiden van toxische stoffen bevorderen.
Behalve vasten kunt u ook onderzoeken of uw lever- en nierfuncties goed zijn en of het ontgiftingssysteem in de lever goed werkt.
Gebruik daarnaast stoffen die zorgen voor een betere ontgifting en soepeler vaten, zoals magnesium, vitamine B (bijv. B3, B5, B6 en B12) en vitamine C. Vitamine C is een van de meest effectieve middelen om lood uit het lichaam te halen en is immuunstimulerend, ontstekingsremmend en maakt de vaten soepeler.