DASH dieet

Het DASH dieet is niet bedoeld om af te vallen, wel is het bedoeld om een hoge bloeddruk tegen te gaan. DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Hypertensie is een ander woord voor hoge bloeddruk.

Tijdens het DASH dieet eet je vooral veel groenten en fruit. Om hypertensie tegen te gaan, is het de bedoeling om gezond te eten, geen alcohol te drinken, vetten en zout te beperken en eventueel af te vallen. Het DASH dieet doet zijn best om bij deze punten te helpen.

Er is onderzoek gedaan naar het DASH-principe. Hierbij werd gebruik gemaakt van 3 groepen mensen. De eerste groep (de controlegroep) at gewoon wat ze altijd aten, het eten van de tweede groep werd aangevuld met groenten en fruit en de DASH-groep at veel groenten en fruit en maakte gebruik van magere melkproducten en veel granen. Hierbij werd nog niet gelet op zouten.

Na onderzoek bleek dat de bloeddruk bij de groep die fruit en groenten at was gedaald, maar bleek dat de bloeddruk bij de DASH-groep 2 keer zo sterk was gedaald.

Als je dus last hebt van een hoge bloeddruk is het goed om de DASH-regels in je achterhoofd te houden, zodat je zonder al te veel moeite je een stuk beter zult voelen. Nuttig veel groente en fruit en neem alleen magere melkproducten. Eet vis of kip in plaats van (rood) vlees, gebruik olijfolie in plaats van verzadigd vet, beperk de inname van zout en snoep niet te veel. Voor je het weet heb je je bloeddruk weer onder controle!

Naast het DASH dieet is het natuurlijk goed om bij een hoge bloeddruk onder behandeling van een arts te staan. Ook stoppen met roken kan een gunstig effect hebben op je bloeddruk. Met een hoge bloeddruk mag je gerust nog sporten, kies dan bij voorkeur een sport als zwemmen of fietsen, omdat sporten als gewichtheffen je bloeddruk tijdelijk erg kunnen verhogen.