Cholesterol dieet

3% van het totale cholesterolgehalte komt binnen via de voeding. Het lichaam maakt de rest zelf aan. Ook bestaat er een regelmechanisme waardoor de lever minder cholesterol aanmaakt als er meer via de voeding binnenkomt en andersom.

Het beste wat je kunt doen bij een verhoogd cholesterol is het volgen van een cholesterolverlagend dieet. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende anti-oxidanten en B-vitamines binnenkrijgt. Zorg er ook voor dat je geen transvetten en geraffineerde koolhydraten binnenkrijgt. Transvetten komen bijna niet voor in de natuur maar worden aangemaakt in de fabriek, door middel van vloeibare plantaardige vetten die gehard worden. Zorg voor voldoende fruit, groenten, vette vis en olijfolie.

Transvetten kun je vinden in :

  • koek en taart;
  • koffiemelk (behalve kokoscreamer);
  • bak-braad en frituurvet (behalve ossewit of kokosvet);
  • in hete olie gebakken producten;
  • pizza, chips en zoutjes;
  • kant en klaar producten welke geharde plantaardige olie bevat;

Vermijd Linolzuur
Geadviseerd wordt om linolzuur te beperken en vooral geen linolzuurverrijkte producten te gebruiken omdat we te weinig capaciteit hebben om linolzuur om te zetten, wat weer linolzuurstapeling kan veroorzaken en van die stapeling kun je weer ontstekingen krijgen (arteriosclerose).

Vermijd suiker
Suiker en geraffineerde koolhydraten zoals witmeel, frisdranken, kant en klaarproducten, zorgen ervoor dat de triglyceridewaarden omhoog gaan en verbruiken veel vitamine B om verwerkt te worden. Het is dus het beste om suikerproducten zoveel mogelijk te vermijden.

Veel vis, olijfolie en kokos
Vis bevat omega 3 vetzuur. Dit heeft een ontstekingsremmende en cholesterolverlagende werking. In vette vissoorten zoals tonijn, zalm, aal, haring, sardientjes en makreel zitten veel omega 3 vetten. Geadviseerd wordt om minimaal 3 maal per week vette vis te eten.

Olijfolie
Bak zoveel mogelijk in olijfolie omdat dit veel oliezuur bevat en ook dit werkt cholesterolverlagend en ontstekingsremmend. ook zorgt het ervoor dat de triglyceridewaarden aanzienlijk dalen.

Indien je bovenstaande opvolgt zul je merken dat het cholestorgehalte aanzienlijk gaat dalen.