Brooddieet

Sinds 1984 kennen wij in Nederland het brooddieet. Het werd ontwikkeld door Dr. C.M. de Vos. Het basispincipe van dit dieet is dat je om de dag volkorenbrood eet met voldoende water, koffie of thee zonder suiker of melk. Op de overige dagen eet je volgens je normale eetpatroon en mag je zelfs een lekker tussendoortje nemen. Blijf tijdens de normale dagen wel gevarieerd en gezond eten. Door op deze wijze het dieet te volgen wordt de alvleesklier getraind en voorkomt dat het overtollige insuline aanmaakt.

Voor ons Nederlanders is het brooddieet een makkelijk te volgen dieet, omdat de gemiddelde Nederlander al een grote broodeter is.
Het brooddieet duurt 1 week en men kan in deze week totaal 2 kilo kwijtraken.

De gedachte achter het brooddieet

Doordat brood vetarm is en veel vezels en voedingsstoffen bevat is het geen dikmaker, hoewel dit wel vaak wordt beweerd.
Brood bevat bovendien zetmeel, wat toch wel èèn van de belangrijkste bronnen van onze dagelijkse energie is en vormt de brandstof van ons lichaam. Door de vele voedingsvezels krijg je snel een vol gevoel, wat weer voorkomt dat je tussendoortjes gaat eten. Brood zit vol plantaardige eiwitten, mineralen, vitamines, foliumzuur en jodium en het meest belangrijkste is dat het geen vet bevat.

Indien je dit dieet niet langer dan 6 weken volgt, geeft het geen problemen voor de gezondheid. Wel heeft ervaring uitgewezen dat dit dieet maagklachten tot gevolg kan geven. Mocht dit het geval zijn ga dan niet door met dieet, maar raadpleeg een diëtist, wellicht is dit dieet dan niet zo geschikt voor jou, maar bestaan er nog genoeg alternatieven. Ook een groot nadeel is dat zodra je stopt met dit dieet de kilo’s er weer dubbel en dwars aan kunnen vliegen, maar dat is met de meeste diëten het geval.

Het brooddieet is zeer geschikt als je snel even wat kilo’s kwijt wilt raken, zonder dat je honger hoeft te lijden.

Weekindeling brooddieet

Ontbijt
2 sneetjes droog volkorenbrood zonder boter of beleg
Een grote kop thee , koffie of water (gebruik zoetjes is toegestaan)

Tussendoor
1 sneetje roggebrood met koffie, water of thee

Lunch
Een grote kop bouilon met twee meergranenbroodjes (lekker dopen)
1 kop thee of koffie of water

Tussendoor
1 kop thee
1 sneetje roggebrood

Diner
1 kop bouilon
Half volkoren stokbroodje
Water, koffie of thee

Indien je het moeilijk vindt om droog brood te eten, kun je ook wat rauwkost bij je brood eten. Nadeel hiervan is dat je iets minder snel afvalt.
Bij het brooddieet wordt aangeraden veel water, thee of bouilon te drinken.