Allen Carr methode

Allen Carr is vooral bekend om zijn boeken over stoppen met roken. Maar Carr probeert niet alleen mensen van hun rookverslaving af te helpen, hij probeert ook mensen van snoepen te weerhouden. Over het ‘stoppen’ met eten heeft hij al meerdere boeken geschreven.

Allen Carr wil zijn methode juist geen dieet noemen. Hij noemt het zelfs een anti-dieet. Het is volgens hem de bedoeling dat je je eetgewoonten verandert. Dit staat centraal. Allen Carr stelt dat mensen goed moeten luisteren naar hun lichaam. Zo moet je gewoon eten als je honger hebt, máár ook stoppen als je genoeg hebt gehad. Verder vindt hij het belangrijk om zoveel mogelijk onbeperkt eten te gebruiken.

Veel mensen vinden Allen Carr nogal omstreden. Allen Carr vindt namelijk dat mensen geen melk, melkproducten, vlees of bewerkt eten moeten eten. Hij vindt dat dit voedsel niet gemaakt is voor de mens. Veel doktoren zijn het daarmee oneens. Stoppen met het eten van deze producten kan zorgen voor tekorten aan voedingsstoffen.

Voordeel van deze methode is dat het simpel te volgen is. Je hoeft geen calorieën te tellen, je hoeft alleen maar gezonde onbewerkte producten te eten. Het is een verandering van leefstijl en gedrag. Je leert echt te genieten van je eten, maar ook leer je niet te veel te eten. Hierdoor zul je geen jojo-effect krijgen, aangezien je dieet niet ophoudt. Het is de bedoeling dat je voor de rest van je leven op Allen Carr zijn manier blijft eten.

Het is wel aan te raden gewoon melkproducten en vlees te blijven eten of even bij je huisarts langs te gaan om te bespreken welke voedingssupplementen je kunt innemen om een tekort te voorkomen.